En wat ga JIJ doen om je bevalling tot een succes te maken?

Ik hield haar een spiegel voor. Want soms zie je zelf helemaal niet wat je aan het doen bent. Irritant…, ja dat kan het zijn. Confronterend ook.
Maar hey, als we wat willen bereiken dan is het soms nodig. Ik begeleidde haar na haar eerste bevalling. Er waren meerdere situaties voor haar geweest die traumatisch waren verlopen en moest er niet aan denken om óóit nog te bevallen. We pasten EMDR toe op een moment tijdens haar bevalling en een moment in haar kraambed. Niet gehoord of gezien voelen bleken een rode draad hierin.
Na de tweede sessie zei ze al met rode konen op haar wangen dat ze het thuis weer over ‘een tweede’ hadden gehad. Wat gaaf, wat fijn en wat ontzettend mooi, want DAT is precies waarom ik doe wat ik doe. Je familiewens mag wat mij betreft niet worden beperkt door angst.

Een jaar later kwam ze terug, zwanger en bomvol stress over de naderende bevalling. Want wie ging haar garanderen dat ze er niet weer zo bij kwam te zitten als de vorige keer: met zo’n enorme lange nasleep? Niemand natuurlijk, want ik beloof geen bevalling met een strik erom.
Wel zet ik in op een goede voorbereiding waardoor je met meer rust en vertrouwen kan toeleven naar je bevalling. We stelden een bevalplan op; ik dacht met haar mee over de verschillende opties die ze had tijdens haar bevalling. Ze zou het e.e.a. met haar verloskundige en ook in het ziekenhuis bespreken. Ze bleef onrustiger dan gewenst en het wantrouwen was groot. Ze voelde zich overgeleverd aan. Totdat ik haar vroeg: “En wat ga JIJ doen om deze bevalling tot een succes te maken?”
Het bleef lang stil… Tot die tijd had ze haar zekerheden en gevoel van controle steeds buiten zichzelf gezocht. Maar nu was ze toch echt zelf aan zet. Ze had alleen geen idee hoe. En dus gaf ik haar de volgende opties:

– Train jezelf in het ontspannen: yoga, ademhaling of meditatie
– Neem een bakje ijswater, stop je hand er in en train je ademhaling in deze vervelende situatie. Herhaal dit enkele keren.
– Ga in toe squad pose zitten (oefening uit Yin Yoga) en train je focus
– Lees positieve bevalverhalen
– Visualiseer je eigen power en kracht
– Lees je in en volg een bevalcursus
– Neem je partner mee in je trainingen

Dit leek een openbaring. Ze ging aan de slag. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ze best wat wantrouwen behield, maar ze is heel goed bevallen!
Mogelijk heb jij ook wat aan bovenstaande tips!
Lfs