Geen bevalling met een strik er om!

Verloskundige en vrouwencoach Martine Wagemans heeft zich per 1 november gevestigd in het pand aan de Duistervoordseweg 114 in Twello. Twee jaar geleden verliet deze verloskundige het Deventer Ziekenhuis om zich volledig te richten op de psychosociale begeleiding van vrouwen rondom zwanger worden, bevallen en het moederschap. Zij startte haar praktijk bij huisarts Kuypers in Wilp. Martine heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van de angstige barende en de verwerking van een traumatisch verlopen bevalling. Dat deze zorg noodzakelijk is, bewijst haar stap naar een groter pand. Meer ruimte, meer mogelijkheden om nog meer vrouwen te begeleiden.

Er is geen grotere verandering in het leven van een vrouw denkbaar dan wanneer zij moeder wordt. Wanneer deze verandering gepaard gaat met complicaties of een onverwachts verloop, kan dit grote gevolgen hebben voor de start van een nieuw gezin. Een kwart van de vrouwen die van haar eerste kind bevalt, kijkt na 3 jaar nog negatief terug op haar bevalling. Dit gaat om 40.000 vrouwen per jaar. Van deze vrouwen ontwikkelt een klein deel zelfs PTSS. Zij hebben in deze periode traumatische ervaringen opgedaan. PTSS is een zeer invaliderende psychische aandoening die gepaard gaat met herbelevingen, sombere gedachten of stemming, hyperalertheid en vermijdingsgedrag. EMDR kan voor deze vrouwen uitkomst bieden in hun herstel. EMDR is een therapievorm bij traumaverwerking die door Wagemans aangeboden wordt binnen haar praktijk.

‘Niet elke zwangere vrouw huppelt van pretecho, naar gender reveal party (feestje waarbij bij het geslacht wordt onthuld red.) naar babyshower. ‘Toch denken veel vrouwen dat dit de norm is’ aldus Wagemans. Zij heeft tijdens haar werk gezien dat er vele factoren zijn waardoor zorgen en onzekerheid de overhand nemen. Nog eens 15.000 vrouwen per jaar zijn primair angstig voor de bevalling. Deze angst kan resulteren in een grotere kans op een keizersnede, langdurig baringsverloop, meer pijnstillingsverzoeken en een verhoogde kans op vroeggeboorte. De psychische gevolgen hiervan kunnen weer leiden tot sombere gedachten of een depressie.

Een reële voorbereiding met eerlijke informatie voor deze vrouwen is van groot belang. ‘Ik beloof je hier geen bevalling met een strik erom, want zo werkt het niet. Een bevalling is loslaten van controle en proberen mee te gaan in wat er gebeurd. De manier waarop je je voorbereid en hoe je begeleid wordt, is van groot belang voor je uiteindelijke beleving en verwerking.’

Voor meer informatie: www.martinewagemans.nl of bel 06-25434546